Nehomogenizirano mleko

Ohranja lastnosti naravnega mleka

Mleko nas kot najpopolnejše hranilo spremlja skozi vse življenje. Njegova sestava omogoča, da z njim zadostimo vsem prehranskim potrebam.

Sveže, nehomogenizirano mleko ima specifičen, poln okus, na kar nedvomno vpliva prehrana in način vzreje živali ter neokrnjeni pašniki, kjer se živina pase. Najpomembnejše pri pasteriziranem nehomogeniziranem mleku je to, da so pri predelavi uničeni vsi zdravju škodljivi mikrobi, hkrati pa so ohranjene vse bistvene lastnosti surovega mleka.

Pasterizacija mleka

je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi od 65°C do 85°C, s katerim uničijo vsi patogene in večino tehnološko škodljivih mikroorganizmov; traja različno dolgo. Nizka pasterizacija poteka pri 63°C do 65°C najmanj 30 minut; kratkotrajna pasterizacija pri 72°C do 76°C 15 do 20 sekund; visoka pasterizacija pa 20 sekund pri najmanj 82°C ali pa 1 sekundo pri temperaturi, ki je višja od 120°C.

Rok uporabe mleka

Na kakovost mleka vplivajo tudi način skladiščenja, temperatura in rok uporabe. Mleko, ki ga pripeljejo v mlekarno, je treba predelati, to pomeni toplotno obdelati v 48 urah in ohladiti pod 6 stopinj Celzija ter zelo hitro pakirati. Način toplotne obdelave in navodilo za skladiščenje določata rok uporabe.

Pasterizirano mleko mora ohraniti svoje lastnosti do konca roka uporabe, zato mlekarne določijo temperaturo skladiščenja, običajno pod 6°C. Pri višji temperaturi skladiščenja bo pasterizirano mleko izgubilo predvsem svež in sladkast okus, če pa je nepravilno skladiščeno pri višjih temperaturah, lahko postane celo grenko.

Kako izdelujejo sir Tolminc

Sir Tolminc izdelujejo na območju Zgornjega Posočja, ki predstavlja nekakšno križišče vplivov mediteranske alpske klime. Prav s tem v zvezi ima Zgornje Posočje določene naravne danosti, ki se preko krme prenašajo v mleko, od tu pa z blagimi tehnološkimi prijemi tudi do končnega izdelka. Sir Tolminc ima zelo dolgo in bogato tradicijo. Začetki izdelave sira v Zgornjem Posočju se povezujejo z začetki pašništva v viskogorskih planinah, kar je razumljivo, saj je bilo takrat sirarstvo edini način konzerviranja mleka v planinskih razmerah. Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatev takratni zemljiški gospodi.

 

Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid

Gregorčičeva ulica 32
5222 Kobarid
E: info@mlekarna-planika.si
T: 05 3841-000
F: 05 3841-020

 

logo program razvoja podezelja

footer-line

O Nas

 

footer-line

Uporabno

footer-line

Vprašajte nas

Ste z našimi izdelki zelo zadovoljni,vas je kakšen izdelek še posebno navdušil? Ali ste morda nad kakšnim izdelkom razočarani? Sporočite nam na: 

info@mlekarna-planika.si

footer-line

Lokacija

 logo-lokacija