Tolminska frika je tipično lokalna in  tradicionalna jed iz doline Soče. Od nekdaj so jo pripravljali na domačijah v Posočju in na posoških planinah. V današnjem času se v mesecu oktobru v Tolminu obeležuje praznik frike poimenovan Frikafest. Vprašajte Tolmince po receptu in ugotovili boste, da enotnega recepta ni. Vsaka vas jo pripravlja po svoje. Zato se na Frikafestu priredi tekmovanje, kjer obiskovalci ocenjujejo, katera frika je najboljša. Zapisali smo recept za eno izmed pogosto pripravljenih frik  s krompirjem.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja,
  • 1/2 kg sira Tolminc ali Kober,
  • svinjska mast ali olje za pečenje,
  • slanina za okus.

Recept:

Krompir olupimo, narežemo na lističe ter spečemo na svinjski masti in slanini. Krompir pokrijemo, da se bolje duši. Ko je mehek, dodamo sir in narahlo zapečemo.