Sestavine: 20 dag sira Tolminc ali Kober, 2 jajci, olje za cvrtje. Recept: Jajci dobro zmešamo, dodamo nariban sir in vse skupaj vlijemo na vročo maščobo. Ko se frika na eni strani popeče jo obrnemo, popečemo še na drugi strani in ponudimo.
Sestavine: 20 dag sira Tolminc ali Kober, 2 jajci, olje za cvrtje. Recept: Jajci dobro zmešamo, dodamo nariban sir in vse skupaj vlijemo na vročo maščobo. Ko se frika na eni strani popeče jo obrnemo, popečemo še na drugi strani in ponudimo.
Testo: 200 g surovega masla Planika, 250 g bele moke, 100 g rjavega sladkorja, 4 rumenjaki, 1 pecilni prašek in vanilin sladkor. Nadev: 500 g svežih borovnic, 4 beljaki, 150 g rjavega sladkorja, 3 lončke navadnega jogurta Planika, 100 g bio pšenične moke, limonin sok, mleti sladkor za posip. Recept Iz masla, moke, sladkorja, rumenjakov, […]
Sestavine: 1 – 1.5 l vode, 2 jajci, 15 -20 dag sira Tolminc ali Kober. Recept: Vodo zavremo, solimo, dodamo na koščke narezan sir. Posebej skuhamo jajci, ju damo na krožnik, zdrobimo z vilicami in primešamo v juho. Postrežemo z na kocke narezanim kruhom.
Tolminska frika je tipično lokalna in tradicionalna jed iz doline Soče. Od nekdaj so jo pripravljali na domačijah v Posočju in na posoških planinah. V današnjem času se v mesecu oktobru v Tolminu obeležuje praznik frike poimenovan Frikafest. Vprašajte Tolmince po receptu in ugotovili boste, da enotnega recepta ni. Vsaka vas jo pripravlja po svoje. […]
Sestavine: 200 g prosene kaše, 7 dcl mleka Planika s 3,5% m.m., 150 g rozin, 80 g surovega masla Planika, 2 jajci,, 160 g sladkorja limonina lupinica, mleti cimet, vanilijev sladkor, maščoba za model, ostra moka za model, sol. Recept: Mleko zavremo, dodamo polovico sladkorja, vanilijev sladkor, ščepec soli in oprano proseno kašo. Ko se […]
Sestavine: 25 dag Tolminske skute, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jogurta, sol. Recept: Skuti pretlačimo z vilicami in ji dodamo dve žlici kisle smetane, jogurt in sol.
Sestavine: 25 dag Tolminske skute, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jogurta, sol, svež drobnjak. Recept: Skuto pretlačimo z vilicami in ji primešamo kislo smetano, jogurt in sol ter predhodno nasekljani drobnjak.
Sestavine: 25 dag Tolminske skute, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jogurta, četrt čebule, svež peteršilj, sveže mleti poper, sol. Recept: Skuto pretlačimo z vilicami in ji primešamo kislo smetano, jogurt in sol ter predhodno nasekljani peteršilj. Kruh namažemo s skutinim namazom nato pa ga obložimo z rezinami paradižnika.
Sestavine: 1/2 kg Tolminske skute, 3 jajca, 15 dag pšeničnega zdroba, 2 žlici drobtin, nariban sir Tolminc ali Planika po okusu. Recept: Vse sestavine zmiksamo v mešalniku, oblikujemo v cmoke ter jih zakuhamo v vreli vodi, kjer naj se kuhajo cca. 15 minut. Cmoke lahko prelijemo s prepraženimi drobtinami ter po želji sladkamo.