>> Siri <<

sir tolminc planika

sir iz planinskega mlekatolminc

Sir Tolminc je narejen po tradicionalnih receptih iz nehomogeniziranega mleka s 3,65 % mlečne maščobe.

Ima zelo dolgo in bogato tradicijo. Začetki izdelave sira Tolminc v zgornjem Posočju se povezujejo z začetki pašništva v visokogorskih planinah, kar je razumljivo, saj je bilo takrat sirarstvo edini način konzerviranja mleka v planinskih razmerah. Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatev takratni zemljiški gospodi.

Zgornje Posočje predstavlja nekakšno križišče vplivov mediteranske in alpske klime. Prav zaradi tega ima Zgornje Posočje določene naravne danosti, ki se preko krme prenašajo v mleko, od tu pa z blagimi tehnološkimi prijemi tudi do končnega izdelka.

Okus sira je sprva sladek in mlečen, z zorenjem pa postane vedno bolj intenziven in bogat, aromatičen in sladko pikanten. Sir Tolminc ima gladko, naravno svetlo rumeno skorjo, na prerezu redko posejana očesa, v velikosti od leče do graha. Zori na lesenih policah v kontroliranih pogojih. Vsakodnevno poteka ročno obračanje sira. Sir je narejen iz mleka, ki je pasterizirano in ne homogenizirano. Kot eden redkih se sir Tolminc s trdo skorjo prodaja brez zaščitne folije in brez premaza.

Omejene serije sira Tolminc zorimo tudi več časa, in sicer se na trgu prodaja kot ,,staran sir Tolminc,,. V tem primeru je sir staran minimalno 2 meseca ali 1 leto. S staranjem sir pridobi na okusu.

Sir je v obliki koluta in tehta približno 3 kg. Pakiran pa je tudi vakuumsko po koščkih.

Prehranske vrednosti (100g izdelka)

Energijska vrednost1507 kJ/363 kcal
Maščobe28,7 g
od tega nasičene maščobe20,0 g
Ogljikovi hidrati<0,1 g
od tega sladkorji<0,1 g
Beljakovine26,2 g
Sol1,58 g

Sir Tolminc na voljo v rezinah, pakiran vakuumsko po koščkih.

Ostali izdelki