>> Siri <<

sir tolminc planika

sir iz planinskega mlekatolminc

Sir Tolminc je narejen po tradicionalnih receptih iz nehomogeniziranega mleka s 3,65 % mlečne maščobe.

Ima zelo dolgo in bogato tradicijo. Začetki izdelave sira Tolminc v zgornjem Posočju se povezujejo z začetki pašništva v visokogorskih planinah, kar je razumljivo, saj je bilo takrat sirarstvo edini način konzerviranja mleka v planinskih razmerah. Prvi zapisi o siru Tolminc segajo v 13. stoletje, ko je bil sir naveden kot plačilno sredstvo za dajatev takratni zemljiški gospodi.

Zgornje Posočje predstavlja nekakšno križišče vplivov mediteranske alpske klime. Prav s tem v zvezi ima Zgornje Posočje določene naravne danosti, ki se preko krme prenašajo v mleko, od tu pa z blagimi tehnološkimi prijemi tudi do končnega izdelka.

Okus sira je sprva sladek in mlečen, z zorenjem pa postane vedno bolj intenziven in bogat, aromatičen in sladko pikanten z okusom po orehih. Sir Tolminc z zaščiteno označbo porekla ima gladko, svetlo rumeno naravno skorjo, na prerezu ima redka očesa, velikosti od leče do graha. Zori na lesenih policah v kontroliranih pogojih. Vsakodnevno poteka ročno obračanje sira. Sir je narejen iz mleka, ki ga ne homogeniziramo in zgolj pasteriziramo, s čimer ohranimo okus bogat in poln. Kot eden redkih se sir s trdo skorjo prodaja brez zaščitne folije in brez premaza.

Sir je v obliki koluta in tehta približno 3,0 kg.

Prehranske vrednosti (100g izdelka)

Energijska vrednost1507 kJ/363 kcal
Maščobe28,7 g
od tega nasičene maščobe20,0 g
Ogljikovi hidrati<0,1 g
od tega sladkorji<0,1 g
Beljakovine26,2 g
Sol1,58 g

Ostali izdelki