>> Siri <<

sir tolminc planika

Avtohton sir zgornjega Posočjatolminc

Sir Tolminc z zaščiteno označbo porekla je eden izmed najbolj prepoznanih slovenskih avtohtonih proizvodov. Vse faze, od pridelave krme, prireje mleka, do izdelave sira, morajo potekati na območju Zgornjega Posočja. Samo z upoštevanjem točno predpisane tako imenovane Specifikacije proizvodnje sira Tolminc, lahko sir nosi nacionalni in evropski znak zaščitene označbe porekla.

Sir Tolminc z zaščiteno označbo porekla je trdi, polnomastni sir. Izdeluje se iz termiziranega kravjega mleka.

Svojstven okus mu dajejo klimatsko – geološke razmere hribovitih predelov Posočja, pasma in način reje govedi. Z najmanj dvomesečnim zorenjem na lesenih policah postaja okus sira vedno bolj intenziven, bogat in aromatičen. Sir na lesenih policah vsakodnevno ročno obračamo.

Sir Tolminc je v obliki koluta in tehta približno 4 kg. Pakiran pa je tudi vakuumsko po koščkih.

Prehranske vrednosti (100g izdelka)

Energijska vrednost 1660 kJ/400 kcal
Maščobe 32,2 g
od tega nasičene maščobe 22,0 g
Ogljikovi hidrati 2,3 g
od tega sladkorji <0,1 g
Beljakovine 25,3 g
Sol 1,23 g
Evropski znak zaščitena označba porekla

Ta znak pomeni, da so kmetijski pridelki in živila z označbo porekla tesno povezani z območjem, katerega ime nosijo. Da se lahko kmetijski pridelki in živila označijo z označbo porekla morajo zadostiti pogojem:

  • Pridelava in predelava morata potekati na definiranem geografskem območju, katerega ime nosi proizvod.
  • Na lastnosti takega kmetijskega pridelka ali živila bistveno vpliva geografsko okolje, ki vključuje naravne in človeške dejavnike, kot so podnebje, kakovost tal, lokalno znanje in izkušnje.

Ostali izdelki