Kakovost

Zagotavljanje kakovosti

Skrb za kakovostne surovine in kakovostno predelavo

Mlekarna Planika je v 100% lasti kmetov. Odločili smo se, da bomo mleko odkupovali le tam, ker živimo in da bo to naša posebnost.

Naše mleko je izključno lokalno, prihaja iz hribovitih območij iz doline Soče in doline Idrijce. Poleg kmetov sodelujemo z drugimi lokalnimi ponudniki in oblikujemo lokalne zgodbe in inovativne produkte. Tak je na primer naš Soški sir z dimljeno postrvjo ali pa sir Dobra misel z divjim origanom.

Da bi zagotovili varne izdelke, veliko pozornost posvečamo izbiri najboljših surovin, materialov in procesov. Zavedamo se, da je ustrezna prehrana ljudi bistvenega pomena.

S svojimi izdelki želimo našim potrošnikom zagotoviti varno in okusno hrano.

Preberi več

Ali ste vedeli

Potrošnikom želimo zagotoviti zdrave in okusne izdelke, ki sledijo znanju in tradiciji naših prednikov.
Mlekarna Planika

Tradicija mlekarstva in sira Tolminc v Posočju

Prvi zapisi o izdelavi sira Tominc segajo že v davno 13. stoletje. Kot v davnini so v Posočju planinski pašniki popaseni in dolina obdelana. Tradicija sirarstva je v zgornjem Posočju še vedno zelo živa in pristna, spoštujejo se stari recepti. Sir Tolminc nosi označbo zaščitene označbe porekla.
Mlekarna Planika

Lokalno mleko iz Doline Soče in Doline Idrijce

Odkupujemo in predelujemo izključno lokalno mleko, v večini iz okoliših kmetij na hribovitih območij iz občin Tolmin, Kobarid in Bovec, in deloma obrobnih predelov občin Kanal, Nova Grica, Cerkno in Idrija ter iz našega ekološkega posestva v Bovcu. Naša partnerja sta Kmetijska zadruga Tolmin in Idrija. Prav narava v hribovitem območju in neokrnjeni pašniki so garancija za visoko kakovost našega mleka.
Mlekarna Planika

Mleko ohranja lastnosti naravnega mleka

V Mlekarni Planika skušamo mleko čim manj obdelati, tako da ohranja lastnosti naravnega mleka. Naše mleko je nehomogenizirano in pasterizirano, zato ga uporabljamo svežega in ga ni potrebno prekuhavati. Zaradi neokrnjene narave ter planinske in naravne krme živali, je naše mleko zelo visoke kakovosti.
Mlekarna Planika

Zorenje sira na lesenih policah

Zorenje sira poteka v kontroliranih pogojih na lesenih policah, kot so to počeli že naši predniki. Sir vsakodnevno ročno obračamo. Smo eni redkih, ki mleko predelujemo v sir z naravno skorjo, kot sta sir Tolminc in Planika. Ključ za uspeh je vestna in vsakodnevna nega sira med zorenjem.
Mlekarna Planika

Maslo narejeno po tradicionalni metodi v pinji

Odkupujemo in predelujemo izključno lokalno mleko. Vsi mlečni izdelki mlekarne Planika so zelo naravni in pristni po svoji sestavi. Odlikuje jih poseben, specifičen okus, kar je med drugim posledica upoštevanja tradicionalnih receptov pri pridelavi mleka in skrbni nadaljnji predelavi.
Mlekarna Planika

Ročno pakirana in nepasirana skuta

Tolminska skuta je ročno polnjena z namenom ohranitve njene grudičaste teksture.
Mlekarna Planika

Albuminska skuta sledi tradiciji izpred 100 let

Naša albuminska skuta je narejena iz sladke sirotke in sledi tradiciji izpred 100 let. Odlikuje jo visok delež beljakovin. Proizvodnja ni serijska, ampak v manjših količinah. S tem posnemamo kar so od nekdaj delali na planinah v Posočju.
Mlekarna Planika

Pasterizano, nehomogenizirano mleko

Vsi naši izdelki so narejeni iz pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka. Pasterizacija je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi od 65°C do 85°C. Ker se s tem uničijo vsi škodljivi mikrobi, mleka ni potrebno prekuhavati, tako mleko ohranja svoje naravne lastnosti.

Certifikati

Nagrade

Številne prejete nagrade za naše izdelke so dokaz, da so izdelki, proizvedeni v Mlekarni Planika, resnično kakovostna živila.