Naša zgodba

Tradicija iz Posočja

Tisočletna tradicija in dediščina sirarstva v Posočju se je ohranila do današnjih dni. Na njeni osnovi je nastala in deluje današnja Mlekarna Planika.

Planinsko pašništvo je posebnost Alp, planine so bile od nekdaj sinonim za preživetje in kulturo v Alpah. Planine v Posočju še živijo in veljajo za posebnost našega okolja, saj gre za posebno obliko skupnega gospodarjenja. Paša v visokih planinah je bila že v preteklosti nuja in temelj za kmetovanje in pridelavo kakovostne krme za zimo v dolini.

Preberi več

Predstavitveni video mlekarne planika

Predvajaj
Mlekarna Planika

Z energijo neokrnjene narave

Naši izdelki v sebi nosijo energijo neokrnjene narave, saj prihajajo iz dela Slovenije, kjer je zrak poln življenjske energije, narava pa je pravljično lepa in razkošna.

Sproščujoča tišina, globoka modrina, višinska svežina, človeška toplina – v izdelkih Mlekarne Planika.  Hvaležni smo za vse njene darove in čutimo njeno veliko ljubezen. Spoštujemo vse, kar je ustvarila in tako pristopamo tudi k svojemu delu. Prizadevamo si ohraniti prvinskost brez nepotrebnih posegov v naravne procese. Naša želja je omogočiti odraslim in otrokom dostop do tega pomembnega vira zdravja in vitalnosti.

Preberi več

Zgodovina

Mlekarna v Kobaridu je bila zgrajena že leta 1957.

Mlekarna je začela s sirarstvom, kasneje pa tudi s proizvodnjo jogurtov. Novo zgrajena mlekarna v Kobaridu je do leta 1959 poslovala kot samostojno podjetje pod imenom Sirarna Kobarid. V tem letu se je združila s Planiko iz Tolmina in tako postala del mlekarske organizacije na Tolminskem. Poslovno-tehnično sodelovanje z delovno organizacijo Josip Kraš, je v letu 1967 privedlo do združitve, tako, da so od tega leta dalje poslovali kot samostojni obrat v okviru navedene delovne organizacije, 1989 pa se je združila v enovito delovno organizacijo. Po osamosvojitvi Slovenije, v letu 1991 pa so se začele kopičiti težave v podjetju, kar je pripeljalo do tega da je šla leta 1995 Kraš Planika v stečaj.

Preberi več

Medijsko središče