Sestavine:

  • 500gr pirinih njokov Mlinotest
  • 1 manjša buča (cca. 0,5kg) hokaido ali maslena buča
  • 1 čebula
  • 10gr  svežega ingverja
  • 2 žlici masla Mlekarna Planika
  • 50gr praženih bučnih semen
  • 3 žlice bučnega olja
  • 60gr Tolminske skute
  • 3-4dcl jušne osnove

Recept:

Bučo operemo, razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Čebulo olupimo in jo narežemo, prav tako olupljen ingver narežemo na rezine. Vse skupaj damo na pekač, dodamo žlico masla Planika in damo v pečico na 180 stopinj za približno pol ure. Prepražimo bučna semena, jih grobo sesekljamo in zmešamo skupaj z bučnim oljem.

Ko je buča pečena, jo damo miksat v multipraktik, dodamo jušno osnovo, solimo, popramo in dodamo žlico masla Mlekarne Planika. Ko je omaka gladka, jo damo v večjo ponev, skuhamo pirine njoke v slanem kropu jih precedimo ter  zmešamo skupaj z omako. Serviramo na krožnike, dodamo Tolminsko skuto Mlekarne Planika in posujemo z bučnimi semeni in bučnim oljem.