Vsako leto povabimo ljubitelje dobre domače hrane, da se nam pridružijo in poskusijo naše dobrote na dogodku »Po Primorsko«, s katerim tradicionalno obeležujemo državni praznik Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Tudi letos je bila prireditev v centru Ljubljane zelo dobro obiskana. S številnimi obiskovalci smo spregovorili, se poveselili, se posvetovali, številni ste poskusili naše primorske dobrote.

S prireditvijo primorska živilska podjetja in zadruge gostoljubno izpostavljamo pomen domače živilsko predelovalne in prehrambne industrije in zadrug, saj ima ta multiplikativni učinek na celotno regijo. V ta namen se predstavniki podjetij in zadrug tradicionalno srečamo septembra na Dan vrnitve primorske k matični domovini na Cerju. O namenu druženja in povezovanja so letos novinarjem spregovorili predstavniki podjetij Pivka perutninarstvo & Delamaris, KGZ Idrija, Klet Brda, Kras, KZ Tolmin Alpija – Mesnine iz Posočja, Vina Kras, Mlekarna Planika ter Mlinotest Živilska industrija d. d.. Predstavili so pogled na trenutno gospodarsko situacijo.

Na družabno kulinarični dogodek, ki ga ob tem pripravimo v naši prestolnici,  so vabljeni vsi, ki imajo na ta dan čas. Na pokušini so poleg izdelkov Mlekarne Planika še dobrote iz mesnih jedi in mesnin, dobrote iz ribjih jedi, testenine ter primorska vina. Zbrane so tudi letos nagovorili ugledni gostje. Za glasbeno–zabavni program so poskrbeli Pihalni orkester Marezige in glasbena skupina Ne joči pevec, ki navdušuje z iskrenostjo in energičnim nastopom. Pobudnica srečevanj »Po Primorsko« in predstavitve obiskovalcem v Ljubljani je nekdanja direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič.

Ker je ob dobri hrani, pijači in v dobri družbi vedno lepo, vas v kolikor se letos dogodka niste mogli udeležiti, ponovno vabimo v Ljubljano prihodnje leto meseca septembra.