15. septembra Ljubljana že tradicionalno zadiši po primorsko. Prireditev, ki jo v prestolnici pripravljajo primorska živilska podjetja in zadruge in ki poteka na Dan priključitve Primorske k matični domovini, je namenjena prikazovanju pestrosti in bogastvu primorske kulture in gastronomije. Ta se nedvomno odraža v bogati ponudbo lokalne hrane in lokalnih vin, poseben pečat jedem pa daje temperament, s katerim se ponašajo Primorci in ki ga zaznamujejo gostoljubnost, domačnost ter ljubezen do domače zemlje.
Z brezplačnimi degustacijami in prodajo izdelkov na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ter skupnim nastopom pod sloganom Po primorsko, podjetja in zadruge krepijo promocijo primorske kulinarike. Dogodek je popestren z družabnim programom, pravo vzdušje pa mu dajejo številni obiskovalci, ki na stojnicah lahko okušajo ali kupijo različne dobrote.
Letos se je na dogodku predstavilo 11 primorskih podjetij in zadrug. Mlekarna Planika poleg Kmetijske zadruge Tolmin, ki se predstavlja z mesninami Alpija, obiskovalcem predstavlja lokalne dobrote iz Doline Soče in marsikomu odkriva še nepoznane gurmanske lepote in doživetja iz Posočja.

Prireditev Po primorsko ni samo prireditev enkrat letno v Ljubljani, ko se velikemu številu obiskovalcev predstavimo primorska živilka podjetja in zadruge. Je veliko več. Je odlično sodelovanje primorskih živilskih in kmetijskih podjetji, je predstavitev tistega, kar nam Primorska narava s svojo nepredvidljivostjo, s svojim temperamentom nudi v obilju: odlične surovine iz katerih izdelujemo raznovrstne izdelke, od raznih sirov, mlečnih izdelkov, mesnih, ribjih, pekovskih,  do vin, sadja in zelenjave. In v katerih naši zvesti kupci najdejo in začutijo vse to kar smo mi vsi: Primorci.

V kolikor se nam letos na prireditvi niste uspeli pridružiti, vas lepo vabimo, da nas obiščete prihodnje leto.