Kefir z vitaminom D3 je letošnji prejemnik »Nagrade za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov«. Nagrade Inštituta za nutricionistiko smo zelo veseli.

Novo živilo je nastalo kot odraz situacije zadnjih dveh let, ko se je začelo poudarjati pomen dopolnjevanja prehrane z vitaminom D.

Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina Inštituta za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.

Utemeljitev nagrade za Kefir z vitaminom D3

Kefir z vitaminom D3 je fermentiran mlečni izdelek Mlekarne Planika Kobarid, izdelan iz nehomogeniziranega mleka, pridelanega v Zgornjem Posočju. Je osvežilen mlečni napitek z 1,1% mlečne maščobe in naravno visoko vsebnostjo beljakovin. Kefirju je dodan vitamin D3, ki ima pomembno vlogo pri nekaterih funkcijah v našem telesu, prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, delovanju mišic ter imunskega sistema. Kefir z vitaminom D3 predstavlja okusno popestritev naših jedilnikov.

Kot so zapisalo na inštitutu raziskave kažejo, da se v času pandemije zelo spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil.

Cilja projekta Inštituta za nutricionistiko sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.

PDF Priznanje inovacija leta 2022 za Kefir z vitaminom D3