Tako so odločili porabniki s spletnim glasovanjem na natečaju Agrobiznis 2020, ki ga organizira časnik Finance v sodelovanju s podjetjem Mercator. Soški namaz je postal najboljši izdelek po izboru potrošnikov. Poleg trgovin po Sloveniji, Mlekarna Planika ponuja Soški namaz tudi gostincem, vrtcem in šolam. Nov ribji namaz je plod sodelovanja tolminske ribogojnice Faronika in Mlekarne Planika. Ribji namaz je za Soškim sirom, ki vsebuje koščke dimljene postrvi, tako že drugi skupni proizvod.

Glavni sestavini ribjega namaza sta dimljena postrv šarenke v koščkih in pusti sveži sir, bolj poznan kot Tolminska skuta Mlekarne Planika. Soški namaz je popolnoma brez dodatkov kot so konzervansi in stabilizatorji, proizvaja se ga redno svežega. Zaradi surovin lokalnega izvora in zaradi postopka proizvodnje, je Soški namaz zelo kvaliteten izdelek. Okus ribjega namaza obogatimo z dodatki kisle smetane, gorčice, oljčnega olja in začimb.

Dimljena postrv šarenke, katero dodajamo našemu namazu, je eden izmed najbolj prepoznavnih lokalnih produktov ribogojnice Faronika, ki je v lasti Ribiške družine Tolmin. Faronika vzreja ribe v Tolminu, na območju sotočja reke Soče in Tolminke. Vedno zadostna količina čiste hitro tekoče vode, ki se jo odvzame mrzli alpski reki Tolminki, omogoča vzrejo najboljše ribe.

V Mlekarni Planika smo ponosni, da lahko v sire in druge mlečne izdelke vpletamo okuse Posočja in s tem bogatimo ponudbo lokalnih kulinaričnih izdelkov. S tem, ko v osnovne izdelke Mlekarne Planika vgrajujemo dodatne izdelke, ustvarjamo nove izdelke z višjo dodano vrednostjo. Hkrati povezovanje lokalnih proizvajalcev koristi turizmu v Posočju, ki potrebuje dobre kulinarične zgodbe in več lokalne ponudbe.